måndag 27 juli 2009

Nordafrikansk mat: tunisisk mzoura – kryddstark palsternacka

Detta recept är en variant på mzoura som är stark, söt och görs av palsternacka, i andra recept på mzoura används ibland morötter. Det går givetvis att experimentera med både och, eller att istället för det söta använda sig av lite vinäger för att få en lite syrligare variant. Detta är mitt grundrecept. Grundreceptet innehåller honung med för de som vill ha det helt veganskt är det bara att byta ut om socker.

4 personer

1 kg palsternacka skivade (små palsternackor är bättre, skivorna 5-7 mm)
3 msk olja
1 lök (mycket fint hackad)
2 vitlöksklyftor (hackad)
1 tsk harissa eller sambal oelek (vill du ha den svagare eller starkare? Variera)
1.5 tsk spiskummin (mald)
1 tsk koriander (mald)
1 tsk honung (byt till råsocker för vegan)
1.5 dl vatten
1/3 buljongtärning (eller motsvarande i pulver, ej med smakförstärkare)
hackad färsk koriander eller bladpersilja till dekorering
salt och peppar enligt eget tycke

1 Koka de skivade palsternackorna i lättsaltat vatten i 7 minuter och häll av dom.

2 Hetta upp oljan i den stekpanna med lock och fräs löken och vitlöken tills de blivit mjuka

3 Tillsätt vattnet, harissa, palsternackorna, kryddorna, buljongen och honungen. Låt sjuda under lock i 7 minuter

4 Ta av locket och smaka av med salt och peppar. Koka 3 – 5 minuter tills palsternackorna är mjuka och såsen har blivit lite tjockare.

5 Garnerar med hackad färsk koriander eller bladpersilja.

6 Servera antingen varm eller kall. Går utmärkt att spara i kylen och äta kallt. Njut!

0 kommentarer:

gröna och vegetariska recept   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP