lördag 25 juli 2009

Grundrecept: Seitan / mianjin (gluten, "mock duck", "mock chicken")

Kärt barn har många namn. Seitan är en glutenbaserad vegetarisk köttersättningsprodukt. Kallas ofta mock duck eller mock chicken på asiatiska restauranger. Men man kan även höra namn som ”falskt kött” eller mianjin (ej smaksatt). Detta är det enklaste möjliga sättet att göra en seitan. När du gör seitan kan du lungt ta det billigaste mjölet du hittar eftersom det bara är själva gluten du är ute efter. Välj om du kan ett mjöl med hög glutenhalt med det är inte nödvändigt. Seitan betyder "vete som sjudit i shoyu". (Shoyu är samma sak som sojasås.) Man kan även koka i andra buljonger för att få annan smak. Det går även att använda glutenklumpen direkt, då kallas det mianjin.

Ca 300g mianjin / seitan

16 – 17 dl vetemjöl
1 msk salt
5 – 5.5 dl vatten

Seitan kokning

1.5 liter vatten
4 msk. sojasås
1 tsk salt
2 msk. riven ingefära

1 Häll mjölet i en stor bunke. Tillsätt salt och sedan vatten i omgångar. Knåda degen i 5 -10 minuter tills den fortfarande är lite kladdig och precis släpper från bakbordet. Täck med en fuktig bakduk och låt vila 1 timma.

2 Lägg degen i ett stort durkslag och spola med ljummet vatten medan du knådar degen för att få ut så mycket stärkelse som möjligt. Alternativt kan du ha degen i bunken och skölja degen i omgångar medan du knådar den. Att knåda i bunke är mest värdefullt som du vill ta reda på stärkelsen för att t.ex använda som redning.

3 efter 10 – 15 minuters knådning under rinnande vatten eller ca 10 vatten bad bör vattnet vara klart och inte längre släppa stärkelse. Ta ut degen ur vattnet och knåda ur så mycket vatten du kan. Nu har du din glutenbit eller mianjin. Du kan nu antingen använda den direkt i matlagning eller koka den till seitan. Seitan är bättre om du vill frysa in eller lägga i kylen.

Koka Seitan (orginalrecept)

1 Lägg upp degen att vila i 10 minuter

2 Blanda vatten, sojasåsen, salt och ingefära i en kastrull. Låt det koka upp. Dela glutenbiten i 2 eller 4 delar och lägg ner degen i spadet. Låt sjuda på låg vägme i ca 1 timme. Spadet får inte börja koka för då riskerar glutendegen att bli för “fluffig”.

3 Ta upp glutenbitarna och låt svalna. Nu är din Seitan färdig för att användas i matlagning. Om du tänkte frysa seitan skär då först i mindre bitar. Av denna satsen är det lagom att göra runt 35 bitar.

0 kommentarer:

gröna och vegetariska recept   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP