onsdag 22 juli 2009

Festmat: Veggbitar i senap och pepparrotsmarinad

En rätt som passar lite festligare sammanhang, men går också bra som vardagsmat. Rätten är väldigt lätt och snabblagad. Beroende på vad man äter till och om man vill ha lite ”såsigare” variant kan man eventuellt göra mer av dressingen än vad som står i receptet. Receptet är anpassat till att man ska äta någon sås till rätten som till exempel hasselbackspotatis och kantarellsås. Man kan utan problem välja vilka veggbitar man vill beroende på om man är vegetarian eller vegan.

2 – 4 personer

400 g veggbitar
1 msk margarin eller olja att steka i
1 tsk salt
1 krm vitpeppar (finmalen)

Dressing/marinad:
2 msk senap
1 dl olja (alla oljor med neutral smak går bra, jag använder raps)
1 dl vatten (kallt)
1 rödlök (väldigt fint hackad)
4 – 6 msk pepparrot (på tub. Det går säkert att använda färsk också, men anpassa då mängden)
1 tsk salt
2 – 4 krm svartpeppar (grovmalen)

1 Stek veggbitarna i en stekpanna med margarinet/oljan och krydda med salt och peppar. Undvik att steka bitarna för hårt.

2 Blanda ihop ingredienserna till dressingen i en skål och rör ihop.

3 Blanda i bitarna medan dom fortfarande är varma, men inte direkt från stekpannan.

4 Låt bitarna ligga i marinaden i minst 30 minuter innan servering.

5 Smaka av för att få en bra ballans mellan pepparrot och senap.

6 Servera med till exempel hasselbackspotatis, svampsås och en grönsallad. Njut.

0 kommentarer:

gröna och vegetariska recept   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP