fredag 17 juli 2009

Indiskt inspirerad mat: Veggebitar i vitlöks och mandelgräddsås

Detta är ”förkylnings-dödaren” i mitt hushåll. Den går att göra hur stark eller mild man vill genom att anpassa hur mycket vitlök och färsk chili man har i. I grundreceptet har jag valt en medelstark variant. Rätten passar bäst med ris men det går även bra att äta till matvete eller bulgur. Vilka ”veggebitar man väljer att använda sig av beror på vad man själv tycker är godast. Om man är vegetarian passar nog Quorn bäst, är man vegan är det en smakfråga, men större bitar är att rekommendera framför strimlor.

4 – 6 personer

Vitlökspuré:
10 vitlöksklyftor
75 g Sötmandel (skållade och skalade)
1 msk färsk ingerfära (riven)
1 dl vatten

lökblandning (steks först)
1 dl matolja (välj en olja med neutral smak)
2 gula lökar (finhackade)
2 kanelstänger
10 hela gröna kardemummakapslar (eller 2-3 tsk torkad kardemumma)
5 kryddnejlikor (hela)

Bas:
0.75 – 1 kg veggebitar av något slag (skall vara färdiga att använda, ej torkade)
1 tsk mald koriander
1 tsk rödchili (färsk, finhackad. Variera styrkan genom att välja olika sorters chili)
2 – 3 tsk mald spiskummin
2 tsk gurkmeja
2 tsk salt
1 – 2 dl vatten (du kan alltid ta mer om du vill ha en mer ”såsig” variant)
3 dl soyagrädde
Garam masala eller någon annan masala du tycker är god.

1 Gör i ordning vitlökspuré genom att köra vitlök, ingerfära och mandel i en mixer tills det blir en slät puré.

2 Hetta upp oljan till lökblandningen. Lägg in kryddorna när ett kryddfrö som släpps i börjar sissla. Stekkryddorna några sekunder innan du lägger i löken i lökblandningen. Stek löken så att den blir gyllengul men inte tar färg.

3 Tillsätt veggebitarna till lökblandningen och stek någon minut innan du tillsätter vatten, chili, spiskummin, koriander, salt, gurkmeja och slutligen vitlökspurén. Koka upp och låt koka mellan 15 – 30 minuter.

4 tillsätt grädden och låt koka någon minut.

5 Smaka av med masala, extra salt eller kryddor

6 Njut och hoppas förkylningen försvinner eller håller sig borta.

0 kommentarer:

gröna och vegetariska recept   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP