måndag 20 juli 2009

Indiskt inspirerad mat: Mustig grön mungbönsoppa

En favorit med mustig smak och bra näringsvärde. Soppan är tjock och mättande och passar bra att äta som huvudrätt. Denna soppan är perfekt att göra i större satster och frysa in eller göra matlådor av. Receptet är vegan förutom ghi(smörolja), men det går bra att byta ut genom att ta sesamolja för att få en lite nötig smak.

2 - 3 personer

2 dl Gröna mungbönor (blötläggs över natten)
1 stor morot i tunna skivor
1 liter vatten
2 lagerblad
2 msk ghi eller olja (gärna en neutralolja blandad med en stark nötig sesamölja)
0.5dl färsk fänkål (hackad)
1 tsk fänkål (frön)
1 tsk spiskummin (frön)
1 tsk paprikapulver
1 msk tomatpuré
1 tsk gurkmeja
1 msk råsocker
0.5 – 1 dl soyagrädde
1 tsk citron (pressad saft)
salt efter eget tycke
spiskummin (mald) efter eget tycke

1 Tvätta och blötlägg mungbönorna kvällen innan

2 Tvätta mungbönorna tills vattnet är klart. Lägg bönorna och vattnet i en gryta och koka upp.

3 Skumma av efter uppkokning och tillsätt gurkmejan, fortsätt att koka 15 minuter utan lock. Skumma av under tiden.

4 Tillsätt morötterna och den färska fänkålen fortsätt koka 15 – 20 minuter tills mungbönorna är mjuka.

5 Rör i tomatpurén och stäng av värmen.

6 Hetta upp ghi/olja i en annan gryta eller stekpanna, när ett frö sisslar när man lägger det i oljan tillsätt lagerblad, spiskummins och fänkåls-frön. Rosta några sekunder tills kryddorna fått lite färg. Bränn inte kryddorna! Tillsätt genast genast till soppan.

7 Tillsätt soya-grädden, citron, socker, salt och paprikapulver. Blanda och smaka av med malen spiskummin.

8 Servera och njut.

0 kommentarer:

gröna och vegetariska recept   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP