lördag 25 juli 2009

Kina-mat: Kao fu - Ångkokt gluten i söt bönsås

Ett gott recept med gluten(seitan). Hur man gör gluten kan du läsa här. Denna rätt innehåller också kryddblandningen ”5 kryddor” som är en klassisk aromatisk kryddblandning från Kina som i grunden består av minst 5 kryddor. Dessa kryddor skall motsvara de 5 grundsmakerna. ”5 kryddor” går att köpa på många orientaliska butiker eller till ganska lätt att tillverka själv med en kryddkvarn. (Se recept här) Rätten kan serveras som den är med bara ris eller användas som ”topping” på wokade grönsaker eller nudelsoppa om man kokar in såsen lite längre. Komplettera gärna rätten med någon bönrätt för att få bättre protein sammansättning.

2 – 4 personer

300 gram glutenbitar (i 35 – 40 bitar)
3 msk olja (Oljan ska vara neutral i smaken)
1.3 dl vatten
1.5 msk mörk sojasås
1.5 msk råsocker
1 tsk ”5 kryddor)
2 msk risvin eller sherry
1.5msk söt bönpasta (kan ersättas med ”hoi sin sås”)
3 tunna skivor färsk skalad ingefära (går även att använda inlagd istället)
2 tsk sesamolja

1 förkoka glutenbitarna i 5 minuter. T upp och låt rinna av.

2 Hetta upp oljan in stekpanna eller wok med lock. Lägg i glutenbitarna och låt steka under omrörning i 1 minut.

3 Häll i vatten, sojasås, råsocker, risvin, bönpastan, ingefära och ”5 kryddor”. Koka på hög värme i 15 – 20 minuter. Rör då och då.

4 Om du vill ha mer sås kvar lägger du på locket och kokar i 5 minuter till du kan ev. Tillsätta lite mer vatten. Om du vill ha mindre sås och använda rätten som ”topping” låt koka under omrörning tills alla sås som finns kvar är indränkt i bitarna.

5 Ta bort från värmen och tillsätt sesamoljan. Smaka av och servera antingen varm eller kall. Njut

0 kommentarer:

gröna och vegetariska recept   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP