onsdag 15 juli 2009

Bröd: Godaste brödet i 2 steg

För många vegetarianer/veganer är bröd en viktig del av maten för att få en bra näringsrik mat. För att få ett ändå bättre näringsvärde går det att ha i någon dl mixade kokta kikärtor.

Detta är ett saftigt bröd som görs med en ganska lös deg. Den får en härligt fruktig smak på grund av att den innehåller tranbär, russin, plommon och äpple. Degen blir ganska stor så det är lättare att göra i maskin, men det går även att göra för hand.

Skållning:
7,5 dl vatten
3 dl rågflingor
1 dl russin
1 dl katrinplommon skurna i mindre bitar
0.5 - 1 dl torkade tranbär
1,5 dl linfrön
1 dl pumpafrön (kan ersättas med solrosfrön eller uteslutas)
1 dl kruskakli

Till utbakningen:
4 dl vatten
75g jäst
0.5 dl sirap
1 grönt äpple grovt rivit
1 msk salt
2,4 - 2,6 liter vete eller dinkelmjöl

1 koka upp vattet och tillsätt alla ingredienser till skållningen. ställ att svalna under lock.

2 När skållningen har svällt och kommit ner i jäst temperatur. (37 grader för färsk jäst eller 45 för torr jäst) tillsätt jästen och det övriga ingredienserna. knåda degen i minst 5 minuter. Den ska vara ganska lös men är den för lös tillsätt mer mjöl.

3 Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

4 Dela degen i 4 delar och knåda degen och baka ut till 4 runda bröd som är hälften av diametern i höjd. Lägg alla 4 bröden på en plåt med bakplåts papper. Ta lite
mjöl på bröden för att förhindra att dom jäser ihop och sedan in går att få loss från varandra.

5 låt jäsa under handduk i 45 minuter

6 Ställ in plåten längst ner i ugnen på 250 grader. Sänk temperaturen direkt när du satt in bröden till runt 190 grader.

7 Baka i mellan 45 - 50 minuter

8 Låt svalna under handduk för en mjukare yta och utan för en hård yta.

0 kommentarer:

gröna och vegetariska recept   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP