tisdag 4 augusti 2009

Indisk mat: Paratha – spröda bröd

Paratha är ett lätt gjort sprött bröd som går att variera på många sätt. Den får en speciell sprödhet på grund av att man penslar med smör under stekningen och vänder brödet 2 gånger. Detta är ett försvenskat recept och innehåller dinkelmjöl istället för grahamsmjöl som traditionellt används. Personligen tycker jag det är gott att blanda vitlök och chili i smöret man har inuti bröden. Man kan även göra en blandning av t.ex potatis, chili, salt, koriander och spiskummin och fylla bröden med. Byt bara ut smöret mot margarin så blir receptet veganskt.

9 - 12 bröd

3 dl dinkelmjöl
1 dl grovt dinkelmjöl
1.5dl vatten
2 krm salt
100 g smör eller margarin (du kan även blanda i vitlök, vitlökssalt eller chili)

1 Blanda mjöl och salt i en bunke.

2 tillsätt vatten och knåda degen tills den är fast och smidig i någon minut. Degen ska vara så pass fast att den precis inte fastnar i bakbordet när du knådar.

3 dela degen i 12 bitar.

4 Kavla ut varje del till en rund kaka. Kavla så tunt du kan, det gör inget om det blir något hål i degen. Pensla kakan med ett tunt lager smör/margarin. Rulla sedan ihop kakan och tryck/rulla ihop från kanterna till du fått en rund boll igen. Kavla ut till ca 15 cm rund kaka. Den ska vara ganska tunn.

5 Värm en stekpanna på medelhög-hög värme och lägg i brödet. Pensla översidan med smör/margarin. När brödet börjar stelna en aning vänder du på det. Pensla andra sidan och stek tills du fått en ganska mörk och krispig yta utan att bränna brödet. Vänd tillbaka till första sidan igen och låt den få samma krispiga stekning som den andra.

6 Stapla bröden på varandra och låt ligga under en kökshandduk. Servera till mungbönssoppa, indisk mat eller med t.ex Baba ganoush eller Hummus. Njut

0 kommentarer:

gröna och vegetariska recept   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP