lördag 15 augusti 2009

Bröd: Grova dinkel vitlöks- baguetter

Goda och relativt snabba baguetter. Variera mjöl och vitlöksmängd efter egen smak. Man kan även byta ut dinkelmjölet till något annat mjöl, om du behåller ballansen mellan grovt och fint mjöl kan du experimentera hur mycket du vill. Finns egentligen inte så mycket att säga om receptet förutom att dom även går bra att frysa.

4 baguetter

2 påsar torrjäst eller motsvarande 50g färsk jäst
5 dl vatten
2 msk olja
1½ msk sirap
1 tsk salt
½ – 1 solovitlök eller mellan 5 – 10 vitlöksklyftor
7 dl grovt dinkelmjöl
7 dl fint dinkelmjöl

1 Hacka vitlöken och blanda med oljan låt stå några minuter. Blandningen skall vara med i degen.

2 Om du använder torr jäst blandar du jästen och de torra ingredienserna innan du tillför resten av ingredienserna och vatten värmt till 45 C. Använder du färsk jäst börjar du med vattnet värmt till 35 grader och tillsätter resten av ingredienserna med mjölet sist.

3 Knåda degen i 5 minuter tills den är smidig och ganska kladdig men inte fastnar när du knådar.

4 Låt jäsa under en handduk i 25 -30 minuter

5 ta upp degen och knåda 1 minut innan du delar den i 4 delar och bakar ut 4 baguetter och du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt baguetterna jäsa i 25 – 30 minuter på plåten under en bakduk.

6 Grädda baguetterna i ca 17 – 19 minuter på 200 grader. Njut.

0 kommentarer:

gröna och vegetariska recept   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP