Kryddblandning: 5 kryddor
En klassisk aromatisk kryddblandning från Kina som i grunden består av minst 5 kryddor. Dessa kryddor skall motsvara de 5 grundsmakerna, söt, sur, besk, het och sälta. Används som smaksättare i grytor, till ångade eller kokta rätter, i såser och som smaksättare i grillmarinader då man blandar kryddan med lite olja till en lös pasta och penslar. Som ni märker innehåller mitt recept fler än 5 kryddor, men det finns väldigt många varianter på detta recept och vilket man föredrar är en smaksak.
1.5 tsk sichuanpeppar
1 tsk stjärnanis
1 tsk fänkål (frön)
1 tsk ingefära
½ tsk kryddnejlika
½ tsk kanel
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 Om du utgår från hela kryddor rosta då sichuanpepparkornen hastigt i en torr panna innan du kör dom i kryddkvarnen eller i en mixer. Ett så fint pulver som möjligt är vad vi vill ha som slutresultat. Om du använder malna kryddor blanda bara i hop kryddorna.
2 Lagra blandningen i en tät burk i rumstemperatur och gärna mörkt.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar