fredag 9 april 2010

Underbar veg lasagne

Detta är ett relativt lättlagat recept som går att variera på många sätt. Man för-kokar torra lasagneplattor för att få en saftigare lasagne. Receptet fungerar att göra både som vegetariskt och vegan. Prova att variera genom att t.ex lägga till soltorkade tomater eller färsk timjan.

4 - 6 personer

120g veg bacon
300g veg färs
2 st gula lökar (hackade)
2-4 vitlöksklyftor (hackade)
2-3 Morötter (grovt rivna)
2 burkar konserverade körsbärstomater (eller 2 burkar krossade tomater)
1 burk svamp
1 1/2 tärning grönsaksbuljong (utan smakförstärkare)
1 msk torkad basilika
2 msk torkad oregano
1 tsk salt
3 krm svartpeppar (grovmalen)
1-2 msk ketchup
2 msk olja (att steka i, går att byta mot margarin etc)
100g parmesan (kan uteslutas för vegan)
200 g lasagneplattor
5 dl créme frasiche (soya varianten för vegan)
1 tomat (för garnering, kan uteslutas)


1 Om du använder hälsans köks tärnade bacon börjar du med att steka det, om du använder veg bacon i skivor väntar du till i slutet med att blanda i det. Stek bacon, blanda i lök, vitlök, morot och svamp och stek några minuter tills löken är på väg att bli gyllen gul utan att bli brun.

2 Blanda i färsen och stek någon minut innan du har i körsbärstomaterna, buljong, ketchup, salt och kryddor. Tillsätt 2 dl vatten och koka på medelvärme i ca 20 minuter. Det är klart när den mest vätskan kokat bort, ta bort från värmen och låt svalna något innan du blandar i 25g av parmesanen och sedan eventuellt smakar av med mer salt och kryddor. Om du använder dig av veg bacon i skivor steker du dessa i mindre bitar och blandar i som det sista som görs.

3 Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp en gryta med vatten och lägg i lasagneplattorn. Låt koka 3-4 minuter innan du tar upp dom och torkar av dom med hushållspapper.

4 Smörj in formen med lite olja eller margarin. Fördela lite mindre än en tredjedel av färssåsen i botten av en ugnssäker form lägg på lasagneplattor, fortsätt med att lägga en tredjedel av färssåsen sedan ovanpå det hälften av créme frasichen. Salta créme frasichen och lägg på lasagneplattor. Avsluta med ett lager färssås, créme frasiche, färska skivad tomater salt och resten av parmesanen.

5 Täck formen med aluminiumfolie och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, tag sedan bort folien och grädda klart i 25 minuter till. Låt svalna i 5-10 minuter innan du serverar. Njut!

0 kommentarer:

gröna och vegetariska recept   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP