torsdag 15 april 2010

Bröd: Grovt bröd med öl och ost (perfekt att rosta)

Detta är ett bra och intressant recept på ett välsmakande bröd där råg och öl kompletterar varandra och ost ger den en perfekt smak vid rostning. Brödet fungerar dock lika bra utan ost om man är vegan, man kan du byta ut osten mot till exempel rostade pumpa kärnor som också passar bra i bröd som skall rostas. Välj öl efter vilken smak du vill ha och experimentera och ha kul med receptet. om du inte har sojamjöl kan du byta ut det mot en större mängd vetemjöl och då minska andelen råg och grahamsmjöl.

2 st limpor

25 g färsk jäst
1 msk farin socker (eller rårörsocker)
1 1/2 dl fingervarmt vatten
25 g sojamjöl
275 g grahamsmjöl
1 1/2 dl öl
175 g rågmjöl
1/2 tsk salt
100 - 125 g ost (gärna lite mer smakrik)

1 blanda jäst och vatten i en stor skål. låt stå varmt i 5 minuter tills jästen bildar skum på ytan.

2 tillsätt sojamjöl, socker, hälften av grahamsmjölet och vispa smeten jämn. Låt stå och vila varm och med bakduk över i 30 min.

3 blanda ner resten av grahamsmjölet, rågmjöl och salt. Knåda i minst 5 minuter gärna 10. Läggdegen att jäsa i en ren skål med fuktig bakduk över. låt jäsa i 60 minuter

4 Knåda degen och arbeta in den rivna osten förhand. Forma till 2 limpor och lägg i 2 smorda 1 1/2 liters formar. Låt stå ytterligare 30 minuter i formen.

5 grädda i mitten av ugnen på 220 grader i 30 - 40 minuter. låt kallna på galler utan att täckas. Njut!

0 kommentarer:

gröna och vegetariska recept   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP