onsdag 14 april 2010

Indisk mat: Spenatsoppa med potatis, röda linser och kokosmjölk

Ett väldoftande och gott och grönt recept på spenatsoppa. Soppan går relativt snabbt att laga och går att variera efter vad man har i kylskåpet. Det går även bra att byta ut spenaten mot grönkål, lägga till morötter eller byta kokosmjölken mot grädde. Soppan är vegansk förutom ghee som kan bytas ut mot en blandad sesamolja eller en neutral olja med några stänk sesamolja i. Soppan går även att mixa, själv tycker jag den är bra som den är.

6 personer

2 tsk koriander hela frön (om du använder torkad malen koriander ska du inte rosta den)
2 tsk spiskummin hela frön (om du använder torkad malen spiskummin ska du inte rosta den)
2 msk ghee (går lika bra med en blandad sesamolja eller en neutral olja med lite sesamolja i)
4 st curryblad (kan uteslutas)
1-3 tsk garam masala blandning
1 tsk gurkmeja
2 tsk senapsfrön
2 buljongtärningar eller 1 liter färdig buljong (utan konserveringsmedel och smakförstärkare)
2 tsk ingefära (helst färsk riven om du använder torkad malen använd lite mindre)
2 gula lökar ( grovt hackade)
2-4 vitlöksklyftor (pressade)
1-2 grön chilifrukt (välj chili efter vad som passar dig i styrka)
3 dl röda linser (skölj innan användning)
2 stora fasta potatisar (i medelstora tärningar)
10-12 dl vatten (använder du färsk spenat behöver du mer vatten)
1 kg färsk spenat (eller motsvarande fryst bladspenat. Om färsk skölj noga och plocka bort själkarna)
2 msk pressad citron
3 dl kokosmjölk (inte light, testa att byta mot grädde om du vill ha en annan smak)
svartpeppar (att smaka av med)
salt (att smaka av med)

1 Hetta upp matfettet i en stor gryta. tillsätt löken, vitlöken, ingefära, chili, curryblad och senapsfrön. Stek på medelhög värme tills löken har blivit gyllene men inte brun.

2 Tillsätt röda linser, potatis, buljong/vatten och gurkmeja. koka upp och låt koka i 15 minuter. Skumma av och rör då och då.

3 om du använder hela frön från koriander och spiskummin hettar du upp en torr panna och rostar fröna i tills dom blir gyllene och börjar dofta. Mortla och ha i soppan. Använder du malda kryddor har du i dom i soppan direkt.

4 tillsätt spenaten och koka upp. Låt koka mellan 3-5 minuter. Tag sedan soppan från värmen och tillsätt citron, kokosmjölk och garam masala. smaka av med salt och peppar. om du vill mixa soppan gör det och garnera med färsk spenat och en skiva citron på varje tallrik. Njut.

0 kommentarer:

gröna och vegetariska recept   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP