Italiensk mat: Caponata – sicilianska auberginer
En god rätt för alla oss som är tokiga i äggplanta. Rätten är lätt att laga och lätt att variera. Den kan serveras med till exempel qourn-filé, veg-burgare eller liknande. Men kan även ingå som en grönsaksrätt vid sidan om ris, matvete eller couscous. Rätten är vegan om man byter ut honungen mot rörsocker.
2 – 4 personer
2 msk pinjenötter
1 gul lök i skivor
1 tsk rapsolja
500 g auberginer i tärningar
2 tsk oregano
1 burk körsbärstomater (konserverade)
1 msk honung (eller rårörsocker för vegan)
75 g svarta oliver, grovt hackade (av bra kvalitet)
1 msk rödvinsvinäger eller röd balsam vinäger
salt efter eget tycke
Grovmalen svartpeppar efter eget tycke
1 Hetta upp oljan och fräs löken tills den har en gyllene brun färg. Lägg i auberginerna och stek i 5 minuter
2 Tillsätt tomater, oliver,vinäger, honung/socker, oregano. Låt koka upp och låt puttra på låg värme i 25-30 minuter.
3 Smaksätt med salt och peppar. Om du vill ha en lite mer sötsur smak justera med lika mycket socker som vinäger.
4 Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö på innan servering. Njut.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar