onsdag 30 juni 2010

Tillbehör: Kall sås med gräslök och persika

Detta är en kall sås som är god till grillat efter som den har en hel del sötma. Man kan göra den på många olika sätt, men jag tycker att den blir godast om man använder soyayoghurt. Man kan även byta ut gräslöken till vanlig lök eller lägga till färsk dill om man serverar den till potatisrätter. Receptet är vegan men fungerar även bra med matyoghurt.

2 - 4 personer

4 persikohalvor på burk (använd dom mjukaste och tärna till 1 cm)
2 dl soyayoghurt
2 - 3 msk Mango chutney (eller annan söt chutney)
1 knippe gräslök (hackad)
1/2 - 1 tsk salt
eventuellt hackad vårlök eller salladslök

1 hacka och blanda ihop
2 låt gärna stå så att smakerna får "gå ihop" riktigt
3 Njut till grillat eller något annat gott.

torsdag 15 april 2010

Bröd: Grovt bröd med öl och ost (perfekt att rosta)

Detta är ett bra och intressant recept på ett välsmakande bröd där råg och öl kompletterar varandra och ost ger den en perfekt smak vid rostning. Brödet fungerar dock lika bra utan ost om man är vegan, man kan du byta ut osten mot till exempel rostade pumpa kärnor som också passar bra i bröd som skall rostas. Välj öl efter vilken smak du vill ha och experimentera och ha kul med receptet. om du inte har sojamjöl kan du byta ut det mot en större mängd vetemjöl och då minska andelen råg och grahamsmjöl.

2 st limpor

25 g färsk jäst
1 msk farin socker (eller rårörsocker)
1 1/2 dl fingervarmt vatten
25 g sojamjöl
275 g grahamsmjöl
1 1/2 dl öl
175 g rågmjöl
1/2 tsk salt
100 - 125 g ost (gärna lite mer smakrik)

1 blanda jäst och vatten i en stor skål. låt stå varmt i 5 minuter tills jästen bildar skum på ytan.

2 tillsätt sojamjöl, socker, hälften av grahamsmjölet och vispa smeten jämn. Låt stå och vila varm och med bakduk över i 30 min.

3 blanda ner resten av grahamsmjölet, rågmjöl och salt. Knåda i minst 5 minuter gärna 10. Läggdegen att jäsa i en ren skål med fuktig bakduk över. låt jäsa i 60 minuter

4 Knåda degen och arbeta in den rivna osten förhand. Forma till 2 limpor och lägg i 2 smorda 1 1/2 liters formar. Låt stå ytterligare 30 minuter i formen.

5 grädda i mitten av ugnen på 220 grader i 30 - 40 minuter. låt kallna på galler utan att täckas. Njut!

onsdag 14 april 2010

Indisk mat: Spenatsoppa med potatis, röda linser och kokosmjölk

Ett väldoftande och gott och grönt recept på spenatsoppa. Soppan går relativt snabbt att laga och går att variera efter vad man har i kylskåpet. Det går även bra att byta ut spenaten mot grönkål, lägga till morötter eller byta kokosmjölken mot grädde. Soppan är vegansk förutom ghee som kan bytas ut mot en blandad sesamolja eller en neutral olja med några stänk sesamolja i. Soppan går även att mixa, själv tycker jag den är bra som den är.

6 personer

2 tsk koriander hela frön (om du använder torkad malen koriander ska du inte rosta den)
2 tsk spiskummin hela frön (om du använder torkad malen spiskummin ska du inte rosta den)
2 msk ghee (går lika bra med en blandad sesamolja eller en neutral olja med lite sesamolja i)
4 st curryblad (kan uteslutas)
1-3 tsk garam masala blandning
1 tsk gurkmeja
2 tsk senapsfrön
2 buljongtärningar eller 1 liter färdig buljong (utan konserveringsmedel och smakförstärkare)
2 tsk ingefära (helst färsk riven om du använder torkad malen använd lite mindre)
2 gula lökar ( grovt hackade)
2-4 vitlöksklyftor (pressade)
1-2 grön chilifrukt (välj chili efter vad som passar dig i styrka)
3 dl röda linser (skölj innan användning)
2 stora fasta potatisar (i medelstora tärningar)
10-12 dl vatten (använder du färsk spenat behöver du mer vatten)
1 kg färsk spenat (eller motsvarande fryst bladspenat. Om färsk skölj noga och plocka bort själkarna)
2 msk pressad citron
3 dl kokosmjölk (inte light, testa att byta mot grädde om du vill ha en annan smak)
svartpeppar (att smaka av med)
salt (att smaka av med)

1 Hetta upp matfettet i en stor gryta. tillsätt löken, vitlöken, ingefära, chili, curryblad och senapsfrön. Stek på medelhög värme tills löken har blivit gyllene men inte brun.

2 Tillsätt röda linser, potatis, buljong/vatten och gurkmeja. koka upp och låt koka i 15 minuter. Skumma av och rör då och då.

3 om du använder hela frön från koriander och spiskummin hettar du upp en torr panna och rostar fröna i tills dom blir gyllene och börjar dofta. Mortla och ha i soppan. Använder du malda kryddor har du i dom i soppan direkt.

4 tillsätt spenaten och koka upp. Låt koka mellan 3-5 minuter. Tag sedan soppan från värmen och tillsätt citron, kokosmjölk och garam masala. smaka av med salt och peppar. om du vill mixa soppan gör det och garnera med färsk spenat och en skiva citron på varje tallrik. Njut.

fredag 9 april 2010

Underbar veg lasagne

Detta är ett relativt lättlagat recept som går att variera på många sätt. Man för-kokar torra lasagneplattor för att få en saftigare lasagne. Receptet fungerar att göra både som vegetariskt och vegan. Prova att variera genom att t.ex lägga till soltorkade tomater eller färsk timjan.

4 - 6 personer

120g veg bacon
300g veg färs
2 st gula lökar (hackade)
2-4 vitlöksklyftor (hackade)
2-3 Morötter (grovt rivna)
2 burkar konserverade körsbärstomater (eller 2 burkar krossade tomater)
1 burk svamp
1 1/2 tärning grönsaksbuljong (utan smakförstärkare)
1 msk torkad basilika
2 msk torkad oregano
1 tsk salt
3 krm svartpeppar (grovmalen)
1-2 msk ketchup
2 msk olja (att steka i, går att byta mot margarin etc)
100g parmesan (kan uteslutas för vegan)
200 g lasagneplattor
5 dl créme frasiche (soya varianten för vegan)
1 tomat (för garnering, kan uteslutas)


1 Om du använder hälsans köks tärnade bacon börjar du med att steka det, om du använder veg bacon i skivor väntar du till i slutet med att blanda i det. Stek bacon, blanda i lök, vitlök, morot och svamp och stek några minuter tills löken är på väg att bli gyllen gul utan att bli brun.

2 Blanda i färsen och stek någon minut innan du har i körsbärstomaterna, buljong, ketchup, salt och kryddor. Tillsätt 2 dl vatten och koka på medelvärme i ca 20 minuter. Det är klart när den mest vätskan kokat bort, ta bort från värmen och låt svalna något innan du blandar i 25g av parmesanen och sedan eventuellt smakar av med mer salt och kryddor. Om du använder dig av veg bacon i skivor steker du dessa i mindre bitar och blandar i som det sista som görs.

3 Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp en gryta med vatten och lägg i lasagneplattorn. Låt koka 3-4 minuter innan du tar upp dom och torkar av dom med hushållspapper.

4 Smörj in formen med lite olja eller margarin. Fördela lite mindre än en tredjedel av färssåsen i botten av en ugnssäker form lägg på lasagneplattor, fortsätt med att lägga en tredjedel av färssåsen sedan ovanpå det hälften av créme frasichen. Salta créme frasichen och lägg på lasagneplattor. Avsluta med ett lager färssås, créme frasiche, färska skivad tomater salt och resten av parmesanen.

5 Täck formen med aluminiumfolie och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, tag sedan bort folien och grädda klart i 25 minuter till. Låt svalna i 5-10 minuter innan du serverar. Njut!

söndag 7 mars 2010

Asiatiskt inspirerad mat: Nudlar med seitan och svamp

En snabblagad rätt som jag brukar äta som snabbmat på kvällen. Har man bara lite färdig gluten i kylen eller frysen går det på bara några minuter. Bäst passar det med seitan som har legat i en ganska stark marinad, men det går bra även med seitan som kokats i saltat vatten. Rätten är vegan och går att variera på oändligt många sätt genom att tillsätta andra ingredienser eller bara byta svamp.

1 person

100 g svamp (i ganska stora bitar)
100 g seitan (i bitar mellan 1 - 1.5 cm)
1 msk olja (blandad sesamolja ge god smak men man kan använda vanlig olja)
5 skivor inlagd ingerfära (eller riven färsk alternativ malen i pulver)
1 st hackad vitlöksklyfta
0.5 dl vatten eller buljong
2 - 3 msk mörk soyasås
1.5 - 3 msk råsocker
1 paket snabbnudlar (kokade utan buljong-påsen)

1 hetta upp en stekpanna till högvärme tillsätt oljan och stek så att svampen får en ganska mörk färg

2 tillsätt seitan och stek 1 minut, tillsätt ingefära och vitlök och stek 1 minut till.

3 tillsätt vatten, soyasås och socker och låt koka på hög värme tills såsen kokar ner och blir tjock, det ska inte bli mer än någon matsked sås trögflytande sås kvar i pannan.

4 stäng av värmen och tillsätt de kokade nudlarna, se till att dom är ganska torra när dom tillsätts annars blir såsen för lös. Rör om så att såsen fördelas jämt i nudlarna. Servera direkt och njut.

måndag 1 mars 2010

Lättlagat: kikärter med spenat och svamp

En mycket lättlagad rätt som passar att äta som en egen rätt med T.ex en tomatsallad och lite kall pepparrots sås till. Rätten passar även bra som en del i en större måltid och kan ändras och kombineras hur mycket som helst. Rätten är vegansk förutom garneringen som är fetaost men kan för veganer bytas ut mot marinerad tofu.

2 - 4 personer

4 burkar kikärter eller ca 900 kokta kikärtor
500 g färsk spenat (rensad och sköljd)
1 gul lök (hackad)
10 st inlagda vitlökar
250-500 g färsk svamp (alternativt fryst eller konserverad)
2 msk olja
1 tärning svampbuljong
1/2 tärning grönsaksbuljong
vitpeppar
salt
en bit fetaost eller marinerad tofu i tärningar.

1 Skär svampen i ganska stora bitar. Hetta upp en wok eller en gryta med oljan och stek svampen på hög värme tills den fått en bra färg.

2 Sänk värmen och lägg i en hackade löken och den marinerade vitlöken. Låt steka någon minut.

3 lägg i de sköljda kikärterna och buljongen. Låt steka någon minut tills de börjar få värme.

4 Lägg i den rensade och sköljda spenaten sätt på lock och låt sjuda på låg värme i mellan 4-6 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

5 Garnera med fetaosten eller tofun, sätt på locket i någon minut till så att osten hinner smälta lite. Njut!

lördag 15 augusti 2009

Bröd: Grova dinkel vitlöks- baguetter

Goda och relativt snabba baguetter. Variera mjöl och vitlöksmängd efter egen smak. Man kan även byta ut dinkelmjölet till något annat mjöl, om du behåller ballansen mellan grovt och fint mjöl kan du experimentera hur mycket du vill. Finns egentligen inte så mycket att säga om receptet förutom att dom även går bra att frysa.

4 baguetter

2 påsar torrjäst eller motsvarande 50g färsk jäst
5 dl vatten
2 msk olja
1½ msk sirap
1 tsk salt
½ – 1 solovitlök eller mellan 5 – 10 vitlöksklyftor
7 dl grovt dinkelmjöl
7 dl fint dinkelmjöl

1 Hacka vitlöken och blanda med oljan låt stå några minuter. Blandningen skall vara med i degen.

2 Om du använder torr jäst blandar du jästen och de torra ingredienserna innan du tillför resten av ingredienserna och vatten värmt till 45 C. Använder du färsk jäst börjar du med vattnet värmt till 35 grader och tillsätter resten av ingredienserna med mjölet sist.

3 Knåda degen i 5 minuter tills den är smidig och ganska kladdig men inte fastnar när du knådar.

4 Låt jäsa under en handduk i 25 -30 minuter

5 ta upp degen och knåda 1 minut innan du delar den i 4 delar och bakar ut 4 baguetter och du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt baguetterna jäsa i 25 – 30 minuter på plåten under en bakduk.

6 Grädda baguetterna i ca 17 – 19 minuter på 200 grader. Njut.

gröna och vegetariska recept   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP